Online Patika – Hogyan válasszak online gyógyszertárat

Valószínűleg Ön is állt már hosszasan sorban a gyógyszertárban és nem volt nagy élmény. Ha nem szereti a gyógyszer beszerzéssel kapcsolatos nyűgöket, akkor az online patika jelentheti a kényelmes és hatékony megoldást a szükséges gyógyszerek beszerzéséhez.

Az online gyógyszertárak lehetővé teszik, hogy a nem vényköteles gyógyszereket ne személyesen, hanem egy webáruházban vagy egy alkalmazáson keresztül felkeresett gyógyszertárban váltsa ki.

Milyen gyógyszert lehet interneten rendelni

Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető, vényköteles gyógyszerek megrendelése interneten keresztül Magyarországon egyenlőre nem lehetséges, tekintettel arra, hogy ezen gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

Ha azonnal szüksége van egy vényköteles gyógyszerre (pl. antibiotikumra), a háziorvos felkeresése után a helyi gyógyszertár a legjobb megoldás.

Átlagos esetekben azonban egy online patika nagyobb költségmegtakarítást és kényelmet kínálhat Önnek. Gyógyszereit közvetlenül Önnek küldik el futárszolgálattal és jobb esetben akár még aznap kiszállíthatják.

Online patika gyors házhozszállítással
Online patika 2023

Milyen típusú online gyógyszertárak vannak

Magyarországon legálisan csak gyógyszertárak végezhetnek internetes gyógyszer értékesítést, ha honlapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették a megfelelő hatóságnak.

Erre a listára kizárólag azon magyarországi gyógyszertárak neveit, címeit és honlapcímeit vette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, amelyek eleget tettek a hatóságnál bejelentési kötelezettségüknek, így internetes gyógyszerforgalmazásra kizárólagosan jogosultak.

Amennyiben a jegyzékben nem találja meg azt a honlapot, amelyen Ön gyógyszert kíván rendelni, akkor megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozás által működtetett honlap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűsíthetően hamis vagy nem engedélyezett.

Ezek a készítmények betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy halált is okozhatnak.

Közös uniós logó

2015. júliusától közös uniós logó segíti a fogyasztókat az interneten keresztül történő gyógyszer vásárlásban. Az Európai Unióban működő valamennyi online patikának fel kell tüntetnie az Európai Bizottság logóját:

Magyarorsziágon engedélyezett online patika
Magyarorsziágon engedélyezett online patika

Ez a kattintható logó az EU-ban működő valamennyi olyan gyógyszertár és gyógyszerkereskedő honlapján megtalálható, amely szerepel a nemzeti hatóság által vezetett nyilvántartásban. A logón szereplő zászló azt az országot jelzi, ahol a gyógyszertár vagy gyógyszerkereskedő székhelye található.

A vásárlók a honlapon lévő logóra kattintva a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jut. A legálisan működő kereskedők esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a kereskedő által kínált gyógyszerek eredetiek.

Milyen előnyei vannak az online patika használatának

Azon túl, hogy nem kell sorban állni, számos egyéb előnye is van annak, ha online rendeli meg a nem vényköteles gyógyszereket, étrend kiegészítőket.

Egyrészt nem sietteti senki. Bőven van idő arra, hogy elolvassa a leírásokat és a betegtájékoztatókat, valamit, hogy összehasonlítson több készítményt, ami elvileg ugyanarra jó.

Egyszerű a fizetés és gyors a kiszállítás: a Kalmia patikában például ha munkanapokon 13 óráig leadják online rendelésüket, akkor a következő munkanapon már meg is kaphatják azt, a biztonságos online fizetést pedig az OTP Simple rendszere garantálja.

Amennyiben a kiszállítási időben nem tartózkodunk otthon, úgy a kiszállítást csomagpontokra is kérhetjük.

Kell ennél több?

Természetesen még jobb lesz a helyzet, ha már a vényköteles gyógyszereket is meg tudjuk rendelni online, de azért most sem panaszkodhatunk. Az online patikák terjedése sokunk kényelméhez járul hozzá.

Az Online Patikában természetesen kaphatóak a vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például a fájdalomcsillapítók.